Hrvatski ekonomski preporod

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
 Hrvatski ekonomski preporod

Foruma za novu ekonomsku politiku i blagostanje


  Spam kontejner 02

  avatar
  BUBI


  Broj postova : 196
  Join date : 03.10.2011

  Spam kontejner 02 Empty Spam kontejner 02

  Postaj  BUBI pon lis 03, 2011 9:04 am

  "Davanje emisije novca (kao još većeg duga) u ruke banaka i oduzimanje emisije novca državi."

  Ne razumijete novac, cijenu novca i ulogu novca u ekonomiji.

  Centralna banka emitira novac po svojoj cijeni, to je kamata, vi ju krivo imenujete dugom, a ne cijenom novca. Kada bi centralna banka emitirala novac bez cijene(kamate), kako bi platila dobavljaču cijenu tiskanja novca?Centralna banka posuđuje novac(ne daje ga i ne prodaje ga) komerijalnim bankama uz određenu kamatnu stopu(vi tu kamatu pogrešno nazivate dugom), ta matna stopa je cijena novca. U trenutku emisije novca, taj novac ima svoju cijenu(kamatu, koju vi nazivate dugom), ta cijena ima svoje pokriće u troškovima tiskanja novca.U čemu je uopće problem? Vjerojatno jedino u tome što vi tvrdite da bi komericjalne banke trebale dobivati (?)(komercijalne banke posuđuju novac od centralne banke, a ne kupuju ga i ne dobivaju ga badava)novac od centalne banke bez kamate, dakle bez cijene, koju bi komercijalne banketrebale platiti centalnoj banci. Kako bi u tom slučaju centralna banka platila trošak tiskanja novca? Novac se ne prodaje i ne daje se, nego se uvijek posuđuje uz cijenu(kamatu) jer novac sam za sebe nije svrha, nego je samo sredstvo razmjene. Ta kamta na emitiran novac, kaka ga vi nazivate dug, nije sporna, jer je kamata na emiritan novac(po kojoj ga centralna banka posuđuje komerijcalnim bankama), zapravo cijena emisije novca, a ta cijena ima svoje pokriće u trošku tiskanja novca.

  Kada bi centralna banka posuđivala novac poslovnim bankama bez cijene(kamate, koju vi nazivate dugom), tada centralna banka nebi mogla platiti trošak tiskanja novca dobavljaču( ili kad bi ga sama tiskala u svojoj tiskari, ne bi mogla platiti svoje djelatnike u vlastitoj tiskari).Kako bi to centralna banka rješila? Možda da se zaduži kod Ivana Pernara?

  Novac od strane centralne banke se jednostavno mora emitirati uz određenu cijenu(kamatu koju vi nazivate dugom), jer samo tiskanje novca stvara troškove i novac mora imati svoju cijenu(kamatu), jer bi u suprotnom bio bezvrjedan. Ništa ne može nastati, iz ničega(tako nekako fizičari moraliziraju), pa tako niti novac. Novac jednostavno mora imati svoju cijenu, ta cijena je kamata, koja se može nazvati dug, ali je prvenstveno cijena novca, jer komercijalne banke posuđuju(!) novac od centralne banke. Kad bi komercijalne banke posuđivale novac (ili ga nebi uopće morali vraćati) od centralne banke bez kamate(cijene novca, koju vi nazivate dugom), tada centralna banka ne bi mogla platiti troškove tiskanja novca. Morali bi izmisliti nekoga, tko bi tiskao novac badava, za svoj rad ne bi dobivao plaću, možda Ivan Pernar?

   Sada je: ned sij 29, 2023 6:19 pm.