Hrvatski ekonomski preporod

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
 Hrvatski ekonomski preporod

Foruma za novu ekonomsku politiku i blagostanje


2 posters

  Stalno tiskati novac bez cijene i koji se ne mora vraćati?

  avatar
  BUBI


  Broj postova : 196
  Join date : 03.10.2011

  Stalno tiskati novac bez cijene i koji se ne mora vraćati? Empty Stalno tiskati novac bez cijene i koji se ne mora vraćati?

  Postaj  BUBI pon lis 03, 2011 11:16 am

  Idemo stvoriti novac koji nema cijenu(kamatu) i koji se ne mora vraćati!

  Što bi time dobili?

  Ništa, osim gomile količine novca, koji nema svoju vrijednost.

  Što bi se dogodilo kad bi centralna banka emitirala novac beskamatno?

  Centralna banka ne bi mogla tiskari platiti trošak tiskanja novca i radnici u toj tiskari ne bi mogli dobiti svoju plaću. Tko želi besplatno raditi u tiskari novca i bespaltno tiskati novac? Nitko!

  Što bi se dogodilo da bi centralna banka prodala novac komericjalnim bankama, da ga one ne moraju vraćati?

  Novac bi postao vlasništvo komercijalnih banaka( ne bi ga morale vratiti centralnoj banci)..

  Što bi se dogodilo kad bi komercijalna banka prodala kredit građaninu(ne mora ga vratiti)?

  Novac bi postao vlasništvo tog građanina. Ako novac nema svoje vrijednost, što će građaninu vlasništvo na novcem? Išao bi s novcem u pekaru da kupi kruh. Pekar će mu prodati kruh u zamjenu za novac. Pekar sad ima samo novac.Recimo da pekar nema potrebe za sladoledom, pa neće otići u slastičarnicu da si kupi sladoled za novac, koji je dobio kad je prodao kruh i tu novčani tok staje, od centralne banke do pekara, novčani tok bez kamata.Neuki bi se pitali zašto ne treba vratiti kruh pekaru? Građanin je napokon zadovoljio svoju potrebu za kruhom, ali budući slu ljudske potrebe neograničene, tako i građanin želi još kruha, a da bi dobio još kruha treba mu još novaca. Građanin će otići u banku po novce( recimo da nije zaposlen kod pekara), banka će mu reći, čekajte da centralna banka još natiska novca pa da mi možemo kupiti novca. Centralna banka bi rekla, mi smo zadni novac prodali komercijalnim bankama, i za to nismo dobili novac za trošak tiskanja novca i sad nam tiskara novca ne želi tiskati novi novac, dok ne platimo trošak zadnjeg tiskanja novca. Centralna banka ne može uopće platiti trošak tiskanja novca je novac prodala komercijalnoj banci bez kamtae(bez cijene). Ovaj krug bi se zatovrio, samo kao bi taj građanin želio raditi besplatno u državnoj tiskari novca. Ali on to ne želi jer bi se pitao, zašto pekar za svoj rad(proizvodnja kruha) dobiva novac, a ja radim besplatno(tiskara ne naplaćuje centralno banci trošak tiskanja novca)?

  Sustav je utpija, koji ima za cilje da se stvori neograničena količina novca( na koji se nebi plaćala kamata, pa time niti cijena tiskanja novca), s kojom bi ljudi neograničeno( jer tiskara neograničeno bespaltno tiska novac) zadovoljavali neograničene ljudske potrebe. To je nemoguće. Zato i postoji ekonomija.

  Tiskanje novca je posao, koji mora biti plaćen, i zato centralna banka mira emitirati novac uz kamatu.

  Novac je količinski ograničen, jer ima pokriće u svim proizvodima i uslugama na tržištu. Novac se uvijek posuđuje, jer je novac sredstvo razmjene, a ne sredstvo za zadovoljenje ljudske potrebe.
  Dan Tana
  Dan Tana


  Broj postova : 17
  Join date : 21.07.2012
  Lokacija : Sjeverozapad

  Stalno tiskati novac bez cijene i koji se ne mora vraćati? Empty Re: Stalno tiskati novac bez cijene i koji se ne mora vraćati?

  Postaj  Dan Tana uto stu 06, 2012 9:08 pm

  Ta ideja negdje živi..ili će zaživjeti.

   Sada je: ned sij 29, 2023 7:54 pm.